sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Tarjottavaa uudenvuoden juhliin



Joulusta kun on selvitty, niin sitten saakin jo miettiä uudenvuoden vastaanottamista. Meille tuli yllättäin kutsu juhliin, joita vietetään venäläisellä teemalla. Jännä nähdä, mitä tuleman pitää. Juhlat järjestää sama mies, joka oli järjestämässä juhlia täällä ja täällä, joten varmasti jotain hienoa on luvassa! Omia juhlia ei siis ole suunnitelmissa. Tuli kuitenkin mieleen vinkata parista tarjottavasta, jotka sopisivat hyvin uudenvuoden juhlintaan.

Molempiin tarjottaviin sain inspiksen Marian blogistaOhjeet eivät ole suoraan tuolta, mutta aika usein saan päähäni kokeilla jotain uutta juuri Marian kokkauspostausten jälkeen.:) Tein marenkikakun tapaninpäivänä, ja se saikin kovasti kehuja. Marenkipohjan voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen juhlia, eikä täyttö ja koristelu vaadi juuri aikaa tai vaivaa. Itse asiassa kakku maistui seuraavana päivänä jopa paremmalta, eikä ulkonäkökään ollut mennyt miksikään. Kuvat kokonaisesta kakusta olivat harmikseni niin keltaisia, että saatte tyytyä nyt seuraavan päivän kuviin kakkupalasta. Näistä tuli joka tapauksessa parempia kuin ennen tarjoilua, kiireessä napatuista, koko kakun kuvista.


  



Pohjan valmistin samalla ohjeella, kuin viime pääsiäisenä sitruunaisella täytteellä tehdyn. Tällä kertaa tein leivinpaperin päälle kaksi niin isoa pyörylää taikinasta, kuin siihen vain yhtäaikaa mahtui. Marenkien väliin täytteeksi laitoin puoli purkillista Mascarpone-juustoa (noin 125g) ja reilun desin kermaa, jonka vatkasin. Mascapone-kermaseoksen päälle nakkelin puolukkasurvosta, ja kakun päälle raidat valmiista kinuskikastikkeesta. Yksinkertaista, mutta niin hyvää!


Toinen herkku onkin sitten suolaista, ja sehän käy monesti makeaa paremmin kaupaksi. Valitettavasti tarkkoja mittoja mulla ei ole tähän, mutta rohkaisen kokeilemaan, jos lohileivät kuulostavat hyvälle.:)




Jääkaapissa oli vielä savulohta joulun jäljiltä. Laitoin sitä ehkä noin sata grammaa ja pari ruokalusikallista ranskankermaa (10 prosenttista) ja saman verran kermaviiliä (siitäkin kevytversio) sekaisin. Sekaan ripottelin hieman sitruunapippuria ja Santa Marian lime&chili-maustetta.






Osaan leivistä käytin piparkakkumuottia, ja osaan en.  Tuollaisen "tuplatähden" väliin (leipää molemmin puolin ja täyte välissä) voisi lisätä myös kananmunasiivun tuomaan lisää ruokaisuutta, kuten laitoin tuohon leipäsiivulle.



Herkullisia uudenvuoden juhlia!:)

Taina

9 kommenttia:

  1. Oijoijoi, teillä on varmasti upeat juhlat tulossa jos aikaisempia on katsominen! Kiitos kivoista herkkuvinkeistä, molemmat kuulostavat tosi hyviltä. Tuollaista lohitahnaa voisikin tehdä jo tänään iltapalalle kun kaapista löytyy vielä joulun lohta. Lopusta rosollista ajattelin tehdän uuniruokaa tänään. Jouluruuat ovat hyviä, mutta täytyy myöntää, että nyt alkaa olla jo pieni tarve saada kaappi tyhjäksi niistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, se on ihan just noin!:) Punajuuri uunissa laitettuna kuulostaa tosi herkulliselta. Nam! Onneksi meidän kinkku alkaa olla tuhottu. Tuota lohta mulla on vielä palanen, ja sen ajattelin illalla laittaa salattiin. Minkähän kanssa voisi syödä pari perunalaatikkoa. Jostain syystä se ei nyt mennyt entiseen tahtiin...

      Poista
  2. Tuo marenkikakku kuulostaa ihan..wow!
    Pitää kokeilla! Vaikka sillä sitruunaisella...täällä tuppaa olee puolukoista pulaa. Mutta oma sitruunapuu antaa pian satoa!
    Hauskaa vuodenvaihdetta! Venäläisittäin juhlat kuulostaa huimalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Susanna lämpimästi! Sitä sitruunaista oli tarjolla myös poikamme rippijuhlissa elokuussa, ja se oli tosiaan vieraiden mieleen. Lemon curdin käytössä kannattaa olla tarkkana, ettei mene överiksi.;D Voi, pakko myöntää, että oma sitruunapuu saa mut vähän vihertämään.;) Hauskaa vuodenvaihdetta sinulle Susanna!:)

      Poista
  3. En ole kakkuihmisiä (johtuen siitä, että nuorina tyttöinä tehtiin kaverin kanssa kermakakku, joka koristeltiin vaaleanpunaisella- ja vaaleanvihreällä kermavaahdolla, joita jäi niin paljon yli ja syötiin molemmat aikamoiset kulholliset näitä yliheittoja, jonka jälkeen pelkkä kermavaahdon näkeminen on saanut aikaan ällötysreaktion :)), mutta jostain syystä marenkijutut on niin hyviä. Olkoonkin, että marenki on makeaa, mutta jos siihen yhdistää jotain raikasta, niin nam ...

    Suola sen sijaan on mun heikkous, joten kaikki mahdollinen suolainen naposteltava katoaa kyllä alta aikayksikön..

    Rattoisia Uuden vuoden juhlia teille Taina. Ja heti perään sitä itse uutta vuottakin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että tää on turhaa lisäillä näitä, mutta miten voi nuo mun kommentit olla aina niin kökkäristi kirjoitettuja...
      Ens kerralla lupaan oikolukea ennenkuin painan julkaise-nappia :)

      Poista
    2. Kiitos Annukka!:) Sun kommenteissa ei ole MITÄÄN vikaa, ne on ihan joka kerta saaneet mut iloiseksi, niin nytkin!:D Mäkään en ole mikään kermakakkujen suurystävä (ehkä suur, mutten ystävä:P), mutta toi marenkikakku on jotain erilaista. Puolukka ja marenki & pieni määrä kinuskia on niin hyvää, vähän liiankin.:) Just äsken söin viimeiset savulohet, tällä kertaa salaatin kanssa, ja olipas hyvää sekin. Jottei pääsisi vallan laihtumaan, täytyy syödä noita konvehteja, jotka ei tunnu loppuvan millään.;D

      Poista
  4. No namskis, mitä herkkuja!
    Ihana kuulla, että saat inspiraatiota mun ruokapostauksista :) Huomenna tosiaan luvassa vähän terveellisempää herkkua - raakaminttusuklaakakkua. Joka muuten vie sekin kielen mennessään.

    Ihanaa sunnuntai-iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo on Maria mun puolella!:) Enpä taida olla ihan ainoa, joka sitä inspistä sun postauksista saa. Voih, kuulostaapa taas vähän liiankin hyvälle. Mullakin tuli noita raakakakkutarpeita ostettu silloin kun leivoin sitä banaani-avocadokakkua, joten jossain vaiheessa otan jonkun toisen reseptin käsittelyyn.:)
      Ihanaa sunnuntaita!<3

      Poista